Pörssi- ja lehdistötiedotteet 2009

Print Print this release
Elektrobit Group Oyj - EB JULKISTAA KANAVAMALLINNUSTYÖKALUN

Tammikuu 28, 2009

EB JULKISTAA KANAVAMALLINNUSTYÖKALUN


TIEDOTE
Julkaisuvapaa 28.1. klo 15.00 (CET+1)
 
 
EB JULKISTAA KANAVAMALLINNUSTYÖKALUN
 
- Uusi SCM/SCME-emulointimenetelmä ja -työkalu parantavat langattomien järjestelmien suorituskykyä
WiMAX- ja LTE-tekniikoita käytettäessä -
 
Oulu (28.1.2009) - EB, joka kehittää alansa edistyneimpiä autoteollisuuden ja langattomien järjestelmien sulautettuja teknologiaratkaisuja, julkisti tänään SCM -kanavamallinnustyökalun (Spatial Channel Modeling Tool) Mobile WiMAX ja 3GPP LTE -tekniikoiden testaamiseen EB Propsim -radiokanavaemulaattoreilla. SCM kanavamallinnustyökalu tukee sekä SCM- että SCME-kanavamallien käyttöä ja sopii ihanteellisesti monenlaisten sovellusten, kuten mobiililaitteiden ja tukiasemien testaamiseen.
 
EB:n SCM-kanavamallinnustyökalu perustuu geometriapohjaiseen stokastiseen mallinnusmenetelmään, jolla voidaan toteuttaa langattoman kommunikaation järjestelmätason emulaatioita useiden tukiasemien ja mobiilipäätelaitteiden välillä. Suorituskykyarvot, kuten siirtokapasiteetti ja viive, mitataan useiden kanavasegmenttien (drops) ajalta. Kanavasegmentin aikana kanavassa tapahtuu nopea häipyminen päätelaitteiden liikkeiden mukaan. Uuden työkalun avulla kehittäjät voivat hallita ja säätää tarkasti tärkeimpiä parametreja, jotka vaikuttavat linkki- ja järjestelmätason suorituskykyyn erilaisissa radiokanavaolosuhteissa. Näitä ovat mm. usean käyttäjän skenaariot, tukiaseman vaihdot, häiriöt ja muut MIMO (Multiple Input Multiple Output) -antennikokoonpanot. EB:n SCM-kanavamallinnustyökalun avulla matkapuhelinten, mobiilipäätteiden ja tukiasemien kehittäjät voivat etsiä MIMO-lähetin-vastaanottimien suunnitteluvirheitä ja optimoida verkkotason algoritmit, jotta saavutettaisiin suurin tiedonsiirtokapasiteetti kentällä esiintyvissä radiokanavaolosuhteissa. Näin voidaan myös varmistaa paras mahdollinen loppukäyttäjien tyytyväisyys.
 
"Siirtyminen perinteisistä TDL (Tapped Delay Line) -kanavamalleista SCM-kanavamalleihin on todella suuri askel kohti realistisempien radiokanavamallien käyttöä langattomien järjestelmien testaamisessa", EB:n Wireless Communications Tools -liiketoimintayksikön Tommi Jämsä, Senior Manager, Standardization and Networking, sanoo. "Tämä askel on suunnannäyttäjä tulevaisuuden kanavamallinnukselle tähtäimenä tulevaisuuden 4G-standardit ja näiden seuraajat."
 
EB on aktiivisesti mukana kehittämässä ja määrittämässä teknisiä standardeja langatonta tiedonsiirtoa varten ja hyödyntää tätä työtä asiakkaidensa hyväksi suunnittelemalla testausratkaisuja tuotteiden hyväksyntätestaukseen ja nämä vaatimukset ylittäviin suorituskykytesteihin. Viime vuosina EB on edistänyt aktiivisesti SCM kanavamallien sisällyttämistä useisiin eri standardeihin. Esimerkkejä näistä ovat ITU-R IMT-Advanced, 3GPP, IEEE 802.16m ja WiMAX Forum. EB on toiminut kanavamallityöpaketin johtajana European Wireless World Initiative New Radio (WINNER) -hankkeessa sekä kanavamallien valmisteluryhmän puheenjohtajana ITU-R IMT.EVAL -ryhmässä. Hiljattain ITU, 3GPP ja IEEE ottivat käyttöön WINNER-pohjaiset radiokanavamallit.
 
SCM-kanavamallinnustyökalu on saatavana sekä EB Propsim C8 että EB Propsim F8 -radiokanavaemulaattoreihin.   Työkalua on jo toimitettu useille johtaville langattoman tietoliikenteen laitteistokehittäjille.
 
EB Propsim -radiokanavaemulaattoreilla voidaan luoda todellisen tilanteen kaltaisia langattoman tietoliikenteen skenaarioita, joissa kaikki radiokanavan ominaisuudet voidaan sisällyttää emulaatioon. Näin testaaminen on entistä realistisempaa. Markkinoiden tehokkain kanavaemulointi ja testiskenaarioiden sataprosenttinen toistettavuus ovat EB Propsim -tuotteiden avaintoimintoja, jotka takaavat realistisen radiokanavaemuloinnin langattomille tietoliikennesovelluksille.
 
 
LISÄTIETOA:
Jonne Piisilä
Tuotepäällikkö, Wireless Communications Tools
Puhelin: 040-344 2407
Sähköposti: Jonne.Piisila@elektrobit.com
 
 
EB, Elektrobit Oyj
EB on langattoman teknologian ja autoteollisuuden vaativien sulautettujen ohjelmisto- ja laitteistoratkaisujen
toimittaja ja radiokanavaympäristöjen mittaus-, mallinnus- ja emulaatiotestaustyökaluteknologian
maailmanlaajuinen markkinajohtaja. EB osallistuu radiokanavamallien standardointiin, radiokanavaemulointiin ja
radiokanavamittauksiin hyödyntämällä laajaa kokemustaan. EB:llä on mittava asiakaskunta, joka koostuu alan
johtavista brändeistä.
 
EB kehittää edistyksellistä teknologiaa ja muuntaa sen rikastuttaviksi loppukäyttäjäkokemuksiksi. EB on
erikoistunut autoteollisuuden ja langattomien teknologioiden vaativiin sulautettuihin ohjelmisto- ja
laiteratkaisuihin. Vuoden 2007 liikevaihto oli 144,3 miljoonaa euroa. Elektrobit Oyj on listattu NASDAQ OMX
Helsinki Oy:ssä. www.elektrobit.com