Pörssi- ja lehdistötiedotteet 2013

Print Print this release
Elektrobit Group Oyj - ELEKTROBITIN (EB) TOIMINNALLISEN TURVALLISUUDEN KÄYTTÖJÄRJESTELMÄ SAA ASIL D- JA SIL 3 -SERTIFIOINNIN

Helmikuu 27, 2013

ELEKTROBITIN (EB) TOIMINNALLISEN TURVALLISUUDEN KÄYTTÖJÄRJESTELMÄ SAA ASIL D- JA SIL 3 -SERTIFIOINNIN


LEHDISTÖTIEDOTE

Julkaisuvapaa 27. helmikuuta 2013 kello 10.00

ELEKTROBITIN (EB) TOIMINNALLISEN TURVALLISUUDEN KÄYTTÖJÄRJESTELMÄ SAA ASIL D- JA SIL 3 -SERTIFIOINNIN

Autonvalmistajat ja muut autoteollisuuden toimijat saavat nyt käyttöönsä riippumattoman sertifioinnin läpäisseen AUTOSAR-ympäristön turvallisuuskäyttöjärjestelmän (safety operating system)

ERLANGEN, 27.2.2013 - Elektrobit (EB) on ensimmäisten yritysten joukossa joka pystyy toimittamaan ASIL-D -sertifioituja AUTOSAR-ympäristön turvallisuuskäyttöjärjestelmiä ja on ensimmäinen yritys, joka on saanut kaksi turvallisuuden sertifiointia. Laatuarviointiyritys exida Certification SA on sertifioinut Elektrobitin tresos Safety OS -käyttöjärjestelmän toiminnallisen turvallisuuden (Functional Safety). exida on vahvistanut, että ohjelmistoa voi käyttää Automotive Safety Integrity Level D (ASIL D) -tason sovelluksissa, kuten esimerkiksi sähköisissä ohjaustehostimissa. Tämän lisäksi käyttöjärjestelmä on sertifioitu muille kuin autoalan projekteille tarkoitettuihin Safety Integrity Level 3 (SIL 3) -tason sovelluksiin. ASIL D ja SIL 3 ovat tiukimpia ISO26262 / IEC 61508 -standardeissa määriteltyjä sähköisille ja elektronisille komponenteille tarkoitettuja toiminnallisen turvallisuuden luokitustasoja.

Toiminnallinen turvallisuus on yhä tärkeämpi ominaisuus autojen elektronisissa ohjausyksiköissä. Siksi EB on käyttänyt paljon aikaa ja vaivaa innovatiivisen käyttöjärjestelmän kehittämiseen AUTOSAR -ohjausyksiköille, joka täyttää tiukimmatkin turvallisuusvaatimukset. EB tresos Safety OS suojaa itseään muiden ohjausyksikköä käyttävien ohjelmien mahdollisesti aiheuttamilta virheiltä. Se mahdollistaa turvallisuuskriittisten toimintojen suorittamisen suojatusti muusta ohjelmistosta eristetyssä ympäristössä. EB tresos Safety OS on saumattomasti integroitu EB AUTOSAR -ratkaisuihin EB tresos Studio -konfigurointityökalulla.

Kehittäessään turvallista suoritusympäristöä EB on hyödyntänyt ilmailu- ja teollisuussovelluksista tuttuja mikroydin- ja järjestelmäkutsupohjaisia rakenteita muuntaen ne AUTOSAR-ympäristöön sopiviksi. Turvallisen kontekstin vaihdon lisäksi EB tresos Safety OS myös suojaa AUTOSAR-järjestelmien turvallisuuden kannalta tärkeät toiminnot, kuten tehtävien ajoituksen, tapahtumakäsittelyn ja lukitusmekanismit. Tämä toimintavarma ja hyvin suojattu käyttöjärjestelmä mahdollistaa tiukimmatkin turvallisuusvaatimukset täyttävien ohjausyksiköiden kehittämisen. Ohjausyksikön ohjelmiston turvallinen jakaminen osiin vähentää turvallisuusanalyysitarvetta ja nopeuttaa turvallisuuskriittisten ohjausyksiköiden kehittämistä.

Exidan suorittama arviointi sisälsi EB tresos Safety OS -järjestelmän ohjelmistoarkkitehtuurin ja rakenteen sekä prosessien ja dokumentaation tarkistuksen. Perusteellisen arvioinnin tuloksena exida vahvisti, että sekä auditoitu kehitysprosessi että EB tresos Safety OS -mikroydintä varten kehitetty ohjelmisto ovat ISO26262 ASIL D- ja IEC 61508 SIL 3 -vaatimusten mukaisia.

"Exidan suorittaman riippumattoman toiminnallista turvallisuutta käsittelevän ISO 26262 ASIL D sertifioinnin aikana kävi selväksi, että EB tresos Safety OS -mikroydin on kehitetty alusta lähtien turvallisuussovelluksia ajatellen. Arviointia tukemassa oli Elektrobitin korkealuokkaisen osaamisen omaava tuotekehitysryhmä", kertoi exidan pääosakas Rainer Faller.

"Olemme ylpeitä voidessamme ensimmäisenä yrityksenä käyttää tällaista innovatiivista ja sertifioitua tekniikkaa AUTOSAR -projekteissamme", kertoi EB:n ECU-ohjelmistoista ja työkaluista vastaava johtaja Jochen Schoof. "Tämä sertifiointi on EB:n monen vuoden kehitystyön tulos, joka kuvastaa johtavaa asemaamme AUTOSAR:in osa-alueella."

EB tresos Safety OS on jo tuotantokäytössä useassa AUTOSAR -massatuotantoprojektissa johtavilla saksalaisilla autonvalmistajilla ja autoteollisuuden alihankkijoilla. Se on saatavissa Freescalen, STM:n, Infineonin, Texas Instrumentsin ja Renesasin mikro-ohjaimille.

Lisätietoja:
Manuela Papadopol
Markkinointijohtaja
EB Automotive-liiketoimintasegmentti
Puh. +1 425 444 2771
Email: Manuela.Papadopol@elektrobit.com

Philipp Hanke
EB:n puolesta Weber Shandwick
Puh. +49 89 380179-48
Email: phanke@webershandwick.com

Larry Weis
EB:n puolesta AutoCom
Puh. +1 248 647 8621
Email: lweis@usautocom.com or cminer@usautocom.com

EB:n lehdistötiedotteet: www.elektrobit.com/uutta/porssi-_ja_lehdistotiedotteet  

Jakelu:
Keskeiset tiedotusvälineet

Elektrobit (EB)
EB kehittää edistyksellistä teknologiaa ja muuntaa sen rikastuttaviksi loppukäyttäjäkokemuksiksi. EB on erikoistunut autoteollisuuden ja langattomien teknologioiden vaativiin sulautettuihin ohjelmisto- ja laiteratkaisuihin. Vuoden 2012 liikevaihto jatkuvista toiminnoista oli 185,4 miljoonaa euroa. Elektrobit Oyj on listattu NASDAQ OMX Helsinki Oy:ssä. www.elektrobit.com

EB:n tuotteet ja palvelut autoteollisuudelle
EB:n Automotive-liiketoiminta on vakiinnuttanut asemansa yhtenä tärkeimmistä autoteollisuuden sulautettujen ohjelmistoratkaisujen tuottajista. Innovatiivisten tuotteiden kehittämisen ohella se on myös erikoistunut autoteollisuuden palveluihin ja konsultointiin. Se toteuttaa monenlaisia ohjelmistoratkaisuja AUTOSAR- ja FlexRay-järjestelmiin sekä viihde- ja viestintäjärjestelmiin, navigointi-, HMI- ja kuljettajaa avustaviin järjestelmiin. http://automotive.elektrobit.com